1 λεπτά ανάγνωσης
Εξομολόγηση και Μετάνοια

Από την παιδική μου ηλικία, θυμάμαι την μητέρα μου μας έλεγε πως θα έρθει πνευματικός για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και πρέπει να εξομολογηθούμε για να κοινωνήσουμε και πως πρέπει να τα λέμε όλα. 

Σήμερα είδα μια φωτογραφία και θα ήθελα να την μοιραστώ μαζί με όλους σας, ενθυμούμενη τα λόγια της μητέρας μου. Μια εικόνα που παραθέτει όλες τις αμαρτίες που βασανίζουν και ταλαιπωρούν όλους μας, στην καθημερινότητά μας. Μια εικόνα που θα μας προβληματίσει όλους και ίσως μερικούς μας οδηγήσει στο πετραχήλι ενός πνευματικού. Ένας κατάλογος που θα μπορούσε να βοηθήσει κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να εξομολογηθεί, για να γίνει η ψυχή του ανάλαφρη και να πλησιάσει όσο γίνεται περισσότερο στο Θεό.

Ξέρω πως άλλοι αδελφοί ταράχτηκαν. Άλλοι θύμωσαν. Άλλοι ένιωσαν ντροπή. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν πρέπει να απελπιζόμαστε γιατί όλοι, λίγο πολύ, ο καθένας με τα πάθη που δουλεύει, πέφτει στις προαναφερόμενες αμαρτίες. Χωρίς την Θεία Χάρη, κάνεις δεν μπορεί να σωθεί. Για αυτό η εξομολόγηση, η μετάνοια, η μεταστροφή, μας ανοίγει δρόμους τέτοιους που μπορούμε αν όχι να τις αποφεύγουμε, τότε σίγουρα να βρίσκουμε την δύναμη να τις αντιλαμβανόμαστε και να μην πέφτουμε αμαχητί σε αυτές. Και ακόμη και αν πέσουμε να ξανασηκωθούμε.

 Μαζί με όλα αυτά σίγουρα μας είναι διαφωτιστικά τα λόγια του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου που μας λένε: "Να πάνε τουλάχιστον οι άνθρωποι σε έναν Πνευματικό να εξομολογηθούν, να φύγει η δαιμονική επίδραση, για να μπορούν να σκέφτoνται λιγάκι. Τώρα δεν μπορούν ούτε να σκεφθούν από την δαιμονική επίδραση. Η μετάνοια, η εξομολόγηση κόβει το δικαίωμα του διαβόλου."

Ο διάβολος μπαίνει στον άνθρωπο, όταν υπάρχει βούρκος στην καρδιά του ανθρώπου. Άμα ξελασπωθεί η καρδιά, μέσω της εξομολόγησης, αναχωρεί ο εχθρός και έρχεται ξανά ο Θεάνθρωπος. Όταν δηλαδή η ψυχή εξαγνισθεί, κατοικεί στον άνθρωπο το Άγιο Πνεύμα και χαριτώνεται ο άνθρωπος.

Φέτος, ας ζήσουμε την Ανάσταση με σωστή εξομολόγηση, ειλικρινή μετάνοια, μιας και η εποχή που ζούμε απαιτεί την επιστροφή κάθε ψυχής στον Δημιουργό και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό.

Καλή Ανάσταση...


Ανθυπαστυνόμος Κελεσίδου Γαλάτεια