1 λεπτά ανάγνωσης
Χαῖρε, ὦ χαῖρε, Ἐλευθεριά!

"Καὶ σὰν πρῶτα ἀνδρειωμένη, χαῖρε, ὦ χαῖρε, Ἐλευθεριά!" αναβόησαν με αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας οι κάτοικοι της Μάνης μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων Ηρώων στην πλατεία του χωριού.

Ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση προκάλεσε το γεγονός της έπαρσης της Σημαίας εντός του Ναού και της απαγγελίας ποιημάτων από τα μικρά παιδιά της Μάνης που ντυμένα στα χρώματα της γαλανόλευκης σημαίας μας δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο από τους παρισταμένους.


Της επιμνημόσυνης δεήσεως προηγήθηκε  Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Μάνης, ως είθισται, παρουσία του Προέδρου της Κοινότητος Μάνης κ. Γκιντίδη Δημητρίου και των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου, ενώ τον Πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε η Καθηγήτρια Μαθηματικών κ. Βάνα Τσιακμακούδη 

Ο  Αρχιμ.Μύρων Δεληγιαννίδης είπε μεταξύ άλλων στον λόγο του∙ Η σημερινή ημέρα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται απλά ως μια εορταστική επέτειο με σημαιοστολισμούς, παρελάσεις και άλλες τιμητικές εκδηλώσεις, αλλά είναι και η ημέρα εκείνη που μας υποχρεώνει να αναζωπυρώσουμε την ιστορική μας κληρονομιά αντιλαμβανόμενοι το ιερό μας χρέος, συνειδητοποιώντας την ταυτότητά μας και επαναπροσδιορίζοντας το ρόλο μας ως έθνος και ως πολίτες.

 Ένας λαός όμως γράφει την ιστορία του, όχι για να αφηγηθεί το παρελθόν του, αλλά για να δηλώσει αυτό που θέλει να είναι στο μέλλον. Η Ελλάδα επομένως δεν είναι μονάχα παλιά δόξα αλλά αδιάκοπη ζωή και δράση δική μας πάνω σ' αυτή τη γη που τόσος πόνος των πατέρων μας και τόσο αίμα την ποτίζει. Η Ελλάδα είναι κάτι που δεν πεθαίνει, είναι ο αιώνιος έρωτας των Ελλήνων για τη ζωή και την ελευθερία.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε η ακολουθία της Γ' στάσης των Χαιρετισμών εις την Υπεραγία Θεοτόκο.