1 λεπτά ανάγνωσης
Ἐπὶ τὸ ὄρος τὸ Θαβώρ

Όπως αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη (Ματθαίου ιζ’ 1-13, Μάρκου θ’ 2-12, Λουκά θ’ 28-36), ο Χριστός πήρε μαζί του τους μαθητές του Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη και ανέβηκαν μαζί σ’ ένα βουνό,  το Θαβώρ της Γαλιλαίας, για να προσευχηθούν. Οι τρεις μαθητές Του, κουρασμένοι από τη δύσκολη ανάβαση στο βουνό, κάθισαν να ξεκουραστούν κι έπεσαν σε βαθύ ύπνο.

Όταν ξύπνησαν, αντίκρισαν ένα απροσδόκητο και εξαίσιο θέαμα. Το πρόσωπο του Κυρίου άστραφτε σαν τον ήλιο και τα φορέματά του ήταν λευκά σαν το χιόνι. Τον περιστοίχιζαν και συνομιλούσαν μαζί Του δύο άνδρες, ο Μωυσής και ο Ηλίας, δύο από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έγινε ιδιαίτερα αισθητή από τους ανθρώπους η Θεότητα του Χριστού.

Ενθυμούμενοι οι ενορίτες της Μάνης αυτό το γεγονός, προσήλθαν στην Θεία Λειτουργία για να γιορτάσουν την εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια,  τιμώντας για ακόμη μια φορά τις χριστιανικές παραδόσεις, που θέλει την ημέρα αυτοί οι πιστοί να προσφέρουν στον Ναό τις απαρχές της συγκομιδής των σταφυλιών τους.

Έτσι, ως είθισται,  προ του πέρατος της ακολουθίας ευλογήθηκαν τα σταφύλια, μπροστά από την εικόνα του Χριστού, και στη συνέχεια αντί του αντιδώρου ο ιερέας μοίρασε τα σταφύλια ως ευλογία σε όλους.