6 λεπτά ανάγνωσης
Βασιλέων Υπέρμαχος...

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και μέσα σε πανηγυρικό κλίμα εορτάσθηκε ο πολιούχος της Μάνης, Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος.

Το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου μετά το πέρας, κλήρος και λαός διέσχισαν τα σοκάκια της Μάνης για την κατά τα ειωθότα περιφορά της εικόνας και του ιερού λειψάνου του Αγίου με την συμμετοχή της φιλαρμονικής του Δήμου Διδυμοτείχου και στρατιωτικής αντιπροσωπείας της 30ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Λαγού.


Στη συνέχεια έλαβε χώρα η παρουσίαση του πρόσφατα εκδοθέντος ιστορικού πονήματος «Ο Άγιος της Μάνης», του συγγραφέα και Προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αρχιμ. Μύρωνος Δεληγιαννίδη, από την Δημοτική Σύμβουλο και καθηγήτρια φιλολογίας κ. Χρύσα Ζαφειροπούλου. Μετά τη λήξη της παρουσίασης ο Πρόεδρος του Εκκλ. Συμβουλίου, αφού πρώτα ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν για την σύνταξη του βιβλίου, ιδιαιτέρως τον κ. Κωνσταντίνο Βαϊράμη και την κ. Βασιλική Δημητρανοπούλου, και όσους συνέτρεξαν για την άρτια διοργάνωση των τριήμερων θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, χάρισε έναν επιστήθιο Σταυρό στον φιλοξενούμενο Αιδεσιμολογιώτατο Πρεσβ. Φίλιππο Μπενάζη. Προσέφερε επίσης άνθη, στον Δήμαρχο Διδυμοτείχου κ. Ρωμύλο Χατζηγιάνογλου, στον Πρόεδρο της Κοινότητος Μάνης κ. Δημήτριο Γκιντίδη, στην Πρόεδρο του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Μάνης κ. Μελπομένη Μαϊράμη, στην δασκάλα του ¨Εικαστικού Εργαστηρίου νέων Μάνης¨ κ. Δήμητρα Μπόζη και στην εκπρόσωπο του εκπολιτιστικού και λαογραφικού συλλόγου «Τα Δίδυμα Τείχη», ως ελάχιστο αντίδωρο για όσα προσέφεραν αυτές τις μέρες στη διακονία της τοπικής μας Εκκλησίας.

Έπειτα το λόγο έλαβαν τα παραδοσιακά όργανα όπου οι Μανιώτες, οι προσκυνητές και οι επισκέπτες χόρεψαν με την ψυχή τους υπό τους ήχους του μουσικού σχήματος του Νίκου Ζαπάρτα. Την εκδήλωση αυτή τίμησε το χορευτικό συγκρότημα ¨Τα Δίδυμα Τείχη¨.

Παρευρέθησαν επίσης ο Βουλευτής Έβρου κ. Σταύρος Κελέτσης, η Αντιδήμαρχος Στέλλα Θεοδοσίου-Ζυγογιάννη, ο επικεφάλης παράταξης κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Μαρία Μανάκα, οι Πρόεδροι των τοπικών Κοινοτήτων Ποιμενικού κ. Παναγιώτης Αγιοπλούδης και Αμπελακίων κ. Νικόλαος Ζησούδης και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Το απόγευμα τελέσθηκε ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκλησις στον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο.

Κλείνοντας αυτό το εορταστικό τριήμερο, αργά το βράδυ, έλαβε χώρα στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, συναυλία με την συμμετοχή έντεχνων και λαϊκών τραγουδιστών. Κατά την διάρκεια της συναυλίας, και αφού διακόπηκε για λίγα λεπτά με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα, αποχώρησε το ιερό λείψανο του Αγίου Νικολάου, με τους συμμετέχοντες να αφήνουν την διασκέδασή τους και να προστρέχουν να αποχαιρετίσουν τον Άγιο.